Rode bietjes zoetzuur

Rode bietjes zoetzuur

Zoetzure rode bietjes op grootmoeders wijze met spekjes
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale Tijd 50 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Belgische
Porties 2

Keukenbenodigheden

  • 1 wok
  • 1 kleine kookpot
  • 1 grote kookpot met deksel

Ingrediënten
  

  • 450 gr rode bietjes
  • 1 st ui
  • 100 gr spekblokjes
  • 4 st kruidnagels
  • 2 st laurier
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 2 el suiker
  • 1 tl zetmeel
  • 1 pezo (peper en zout)

Bereidingswijze
 

  • 450 gr rode bietjes
    Was de bieten grondig (niet schillen) . Behoud een beetje loof aan de kop van de biet.
    Kook de bieten gaar in ruim water. De kooktijd is afhankelijk van de dikte en varieert tussen 20 à 40 minuten (zomerbiet). Controleer de gaarheid door erin te prikken.
    Giet af en laat afkoelen.
    Snij het kopje eraf. Je kan de schil er nu heel gemakkelijk vanaf pellen.
  • 1 st ui
    Snij de bietjes in blokje of in plakjes.
    Pel de ui en snij fijn
  • 4 st kruidnagels, 2 st laurier, 100 ml azijn, 100 ml water, 1 tl zetmeel, 2 el suiker
    Verwarm het water, de azijn, de suiker, de laurierblaadjes en de kruidnagels.
    Laat indikken tot de helften en bindt met de zetmeel. Zet opzij
  • 100 gr spekblokjes, 1 pezo
    Bak de spekblokjes in een pan. Voeg na enkele minuten de ui toe en bak deze mee.
    Zodra de ui zacht is meng je de bietjes eronder.
    Voeg de zoutzure saus toe, meng goed en breng op smaak met peper en zout.

Opmerkingen

De rode biet komt in twee varianten: een zomerbiet en een winterbiet. De smaak is hetzelfde maar de kooktijd is verschillend. Zomerbiet heeft een kooktijd van 20 tot 30 minuten, winterbiet minstens 1,5 tot 2 uur.
Trefwoord eenvoudig, groenten, vergeten groente