Stamppot van snijbiet (met steeltjes) en worst

Snijbiet of warmoes is een vergeten groente en prima geschikt om er een stamppot van te maken. De smaak is deels te vergelijken met spinazie en een lichte toets van rode biet in het blad. In deze stamppot gebruiken we het groen van de bladeren van de snijbiet, maar ook de (gekleurde) stelen.
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Gang Hoofdschotel
Keuken Belgische

Keukenbenodigheden

  • 2 Kookpoten (aardappelen + snijbiet)
  • braadpan
  • Pureestamper

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappelen voor puree
  • 600 gr grote bladeren snijbiet
  • 4 (curry) worstjes
  • 100 gr spekblokjes
  • 100 ml melk
  • boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Bereidingswijze
 

  • 1 kg aardappelen voor puree
    Kook de aardappelen in licht gezouten water en giet ze af.
  • 600 gr grote bladeren snijbiet
    Verwijder de stengels van de bladeren snijbiet en ook eventuele grote nerven die tussen het groen zitten. Was de groene bladeren, snijd ze in reepjes en blancheer deze ongeveer 5 minuten in een klein beetje licht gezouten kokend water. Laat goed uitlekken zodat al het water weg is.
  • Was de dikke stengels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Blancheer deze blokjes ongeveer 2 minuten in licht gezouten kokend water. Giet ze af en verfris ze kort onder koud stromend water.
  • 100 gr spekblokjes
    Bak de spekblokjes zonder extra vetstof in een bakpan met anti-aanbaklaag, en voeg na een paar minuten de geblancheerde blokjes snijbietstengel toe. Bak alles samen enkele minuten verder totdat de spekjes krokant zijn.
  • 4 (curry) worstjes
    Bak ondertussen de worst in een koekenpan met een klontje boter op een middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de worst door en door gaar is zonder dat de buitenkant aanbrandt. Dat doe je door de worst voldoende lang te bakken aan beide kanten op een niet te hoog vuur.
  • 100 ml melk, peper en zout, nootmuskaat, boter
    Plet de aardappelen met een pureestamper en stamp er de gegaarde snijbiet onder. Gebruik een beetje melk om een mooi smeuïge stamppot te krijgen. Breng op smaak met zout, vers gemalen peper en vers geraspte muskaatnoot.
  • Dien de worst op met de stamppot en werk elk bord af met een schep gebakken blokjes snijbietstengel met spekjes.

Opmerkingen

Lekker met een klein lepeltje mosterd.
Trefwoord budget, eenvoudig, gasten, snel, stamppot, vergeten groente