preisoep

Preisoep

Een grote pot preisoep
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 50 minuten
Gang Soep
Keuken Belgische
Porties 4

Keukenbenodigheden

  • 1 grote kookpot met deksel
  • 1 antikleefpan

Ingrediënten
  

  • 4 st uien fijn gesneden
  • 4 st prei fijn gesneden
  • 4 t look grof gesneden
  • 4 st aardappelen geschild en in blokjes
  • 3 l kippenbouillon
  • 4 takjes tijm
  • 4 st laurier
  • scheutje room
  • zout
  • peper
  • bakboter of olijfolie

Bereidingswijze
 

  • 4 st prei
    Verwijder het onderste stuk van de prei, snij in de lengte in twee en spoel grondig onder stromend water. Snij het groen en het wit van de prei in fijne stukjes. Het licht groene stuk van de prei snij je in flinterdunne ringen en hou je apart voor de garnering.
  • 4 st uien, 4 t look, 4 st aardappelen
    Pel de uien en de look en snij grof. Schil en was de aardappelen en snij in stukken.
  • bakboter of olijfolie
    Smelt een klont boter in een grote kookpot en fruit de uien aan op een matig vuur tot ze glazig zijn, . Voeg na enkele minuten ook de look toe. Goed omroeren.
  • Voeg de prei en aardappelen toe en stoof mee.
  • 4 takjes tijm, 4 st laurier
    Maak een bouquet garni van de blaadjes laurier en tijm.
  • 3 l kippenbouillon
    Schenk de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, me de deksel op de pot, een 20 minuten zachtjes pruttelen
  • peper, zout
    Verwijder de bouquet garni en mix de soep glad, breng op smaak met peper een zout.
  • Garneer de soep met de lichtgroene preiringen. Kook de soep nu opnieuw lichtjes op.
  • scheutje room
    Schenk de soep in een soepkom met een scheutje room op de bodem. Werk eventueel af met broodcroutons.
Trefwoord budget, soep, vegetarisch