4 st prei
Verwijder het onderste stuk van de prei, snij in de lengte in twee en spoel grondig onder stromend water. Snij het groen en het wit van de prei in fijne stukjes. Het licht groene stuk van de prei snij je in flinterdunne ringen en hou je apart voor de garnering.
4 st uien, 4 t look, 4 st aardappelen
Pel de uien en de look en snij grof. Schil en was de aardappelen en snij in stukken.
bakboter of olijfolie
Smelt een klont boter in een grote kookpot en fruit de uien aan op een matig vuur tot ze glazig zijn, . Voeg na enkele minuten ook de look toe. Goed omroeren.
Voeg de prei en aardappelen toe en stoof mee.
4 takjes tijm, 4 st laurier
Maak een bouquet garni van de blaadjes laurier en tijm.
3 l kippenbouillon
Schenk de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, me de deksel op de pot, een 20 minuten zachtjes pruttelen
peper, zout
Verwijder de bouquet garni en mix de soep glad, breng op smaak met peper een zout.
Garneer de soep met de lichtgroene preiringen. Kook de soep nu opnieuw lichtjes op.
scheutje room
Schenk de soep in een soepkom met een scheutje room op de bodem. Werk eventueel af met broodcroutons.