Erwtensoep met rookvlees

Dé klassieker voor een koude winterdag, Snert. Erwtensoep die zo dik is dat deze meer op pap dan op soep lijkt.
Een heerlijke Hollandse maaltijdsoep van spliterwten, met gerookt vlees volgens een recept van chef-kok Jan Buytaert.
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 2 uren
Totale Tijd 2 uren 30 minuten
Gang Soep
Keuken Hollands

Keukenbenodigheden

  • grote kookpot
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 500 gr spliterwten een nachtje geweekt in water
  • 3 uien grof gesneden
  • 2 stoofpreien
  • 3 flinke klonten boter
  • 1 varkenspoot
  • 200 gr gerookt spek
  • 1 gerookt hammetje
  • 8 sneetjes toastbrood zonder korst
  • 1 rookworst in schijfjes
  • peper - zout

Bereidingswijze
 

Bereiden

  • 3 uien, 2 stoofpreien, 3 flinke klonten boter
    Stoof de uien aan in een klontje boter. Snijd het groen van de prei in grove stukken en houd het wit bij voor later. Spoel de gesneden prei af onder koud stromend water en stoof samen met de ui verder aan.
  • 500 gr spliterwten, 1 varkenspoot, 1 gerookt hammetje, 200 gr gerookt spek
    Doe de erwten erbij en vul aan met water totdat alles net onder staat. Leg het hammetje, de varkenspoot en het gerookt spek erbij. Breng de soep aan de kook en laat een kleine twee uur zachtjes pruttelen.
  • Snipper het preiwit fijn en spoel grondig af met water. Stoof het preiwit halfgaar in een klontje boter en kruid af met peper en zout.
  • 8 sneetjes toastbrood
    Snijd de korsten van het toastbrood, Snijd het brood in blokjes en bak goudbruin in een flinke klont boter.

Werkaf

  • peper - zout
    Haal het vlees uit de soep en mix de soep fijn. Giet de soep door een zeef en leng eventueel aan met een beetje water. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Haal de zwoerd van het spek en snijd in stukjes. Haal het vlees van het hammetje.

Serveren

  • 1 rookworst
    Verdeel het vlees en de rookworst over de voorverwarmde borden en overgiet met soep. Werk de borden af met de aangestoofde prei en broodcroutons.
Trefwoord gasten, groenten, ham, soep