Pittige Paprikasoep

Paprikasoep of pepersoep, een romige of gepureerde soep gemaakt van paprika's en ... met een pepertje wordt dit een pittig soepje.
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 50 minuten
Gang Soep
Keuken Belgische
Porties 4 personen

Keukenbenodigheden

  • grote kookpot met deksel
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 5 paprika's (rode)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 1/2 pepertje (voor een pittige variant)
  • 1 aardappel (voor extra dikte)
  • 2 dl witte wijn
  • 8 dl kippenbouillon
  • scheutje kokosmelk of gewone room
  • 1 tl paprikapoeder (gerookte)
  • 1 kl currypoeder
  • bouquet garni (laurier, tijm, peteseliestengels)
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze
 

  • Snijd de paprika’s in vieren, verwijder de zaadjes en snij in stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snij de tomaten in stukjes, de aardappel in blokjes.
  • 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 tomaten, olijfolie, 1 aardappel
    Verhit een scheut olijfolie in een grote pot op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten en aardappel toe en bak nog een 5-10 minuten door.
  • 5 paprika's, 1 tl paprikapoeder, 1 kl currypoeder, 2 dl witte wijn
    Voeg de paprika’s, gerookte paprikapoeder en eventueel currypoeder toe aan de pot. Roer goed om en schenk de wijn erbij. Laat het mengsel een paar minuten op laag vuur sudderen.
  • 8 dl kippenbouillon, bouquet garni
    Maak de bouquet garni en voeg. samen met de bouillon, toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de soep ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen, totdat de groenten zacht zijn.
  • Verwijder de bouquet garni. Om een gladde soep te hebben, pureer alles met een staafmixer.
  • scheutje kokosmelk, zout en peper
    Roer de kokosmelk door de soep voor een romige textuur. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveren: Garneer de soep met verse basilicum of peterselie en serveer met een lekker stuk brood.

Opmerkingen

  • Voor een pittige variant: voeg een pepertje toe.
  • Voor een zoetere variant: gebruik enkele wortels
of
  • Rooster de paprika's :
    Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de paprika's en verwijder de zaadjes. Leg ze met de snijkant naar beneden op een bakplaat en rooster ze 20-25 minuten tot de schil blaren krijgt. Laat ze even afkoelen en pel daarna de schil eraf.
Trefwoord budget, soep, vegetarisch