Neem Contact Op: +32(0)468119563

Stoofvlees op Johan’s wijze
Stoofvlees met fritjes of aardappelpuree, appelspijs of salade en... een flinke klot mayonaise.
Voorbereiding 20 minuten minuten
Kooktijd 3 uren uur
Totale Tijd 3 uren uur 20 minuten minuten
Gang Hoofdschotel
Keuken Belgische
Keukenbenodigheden
- grote kookpot met deksel
Ingrediënten
- 1 kg rundsstoofvlees in stukjes van 2.5 cm gesneden
- 2 uien niet te grof versneden
- 4 el boter of olijfolie
- zout en peper
- 1 flesje geuzebier
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 kruidnagel
- 1 snede brood
- 2 el Luikse siroop
- bloem
- water of bouillon
- mosterd
- witte wijnazijn
Bereidingswijze
- Kruid het rundvlees rijkelijk met zout en peper.
- 4 el boter of olijfolieNeem een kookpot en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur.
- 1 kg rundsstoofvleesNaargelang de grootte van je pot herhaal je wat volgt: Bedek de bodem met stukken vlees en laat ze aan elke kant ongeveer 3 minuten bruinen zonder te roeren. Als het vlees gebruind is, haal je het uit de pot (leg apart op een bord) en begin je opnieuw met de rest van het vlees.
- 2 uienVoeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en voeg de uien toe. Laat bruinen.
- 1 flesje geuzebierVoeg het bier toe en roer het aanbaksel goed los.
- 4 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 1 kruidnagel, 2 el Luikse siroopWacht tot het bier kookt en voeg daarna tijm, laurier, kruidnagel, de siroop en het gebruinde vlees met de vrijgekomen jus toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook.
- 1 snede brood, mosterdZet het vuur lager, leg de boterham(men), dik ingesmeerd met mosterd, (mosterdkant naar omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de pot en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees met een vork gevoeld gaar is.
- Roer zo nu en dan over de bodem, om te voorkomen dat er iets aan de bodem begint te plakken.
- zout en peper, witte wijnazijnEen 10 minuten uur voor het einde van de kooktijd (na anderhalf uur sudderen) proef je en breng indien nodig verder op smaak met peper, zout en eventueel met witte wijnazijn. Laat verder sudderen.
- Verwijder tijm en laurier.
Opmerkingen
Voor een dikkere saus, laat langer sudderen of voeg op einde wat maïzena-bloem toe.
Varkensvlees is smaakvoller maar heeft meer gaartijd nodig (± 3 uur varkens, ± 1.5 uur runds)
Trefwoord eenvoudig, stoofpot